Annons
Nyheter

Oseriösa tandläkare ska stängas av

Oseriösa tandläkare som missbrukar tandvårdsstödet ska kunna stängas av, säger socialminister Annika Strandhäll (S). Åtgärden är en reaktion på Riksrevisionens granskning av överutnyttjande av det statliga tandvårdsstödet. "Jag blir förbannad när jag hör om överbehandling i tandvården.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

"Jag blir förbannad när jag hör om överbehandling i tandvården. Varken de pengar vi betalar när vi går till tandläkaren eller våra generella skattepengar ska kunna gå till fusk och fiffel. Här vill jag sätta stopp (S), säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringen är därför nu på väg att ta fram förslag som ger Försäkringskassan en möjlighet att plocka bort oseriösa vårdgivare ur myndighetens system. I dagsläget kan inte Försäkringskassan avansluta någon som missköter sig från systemet, vilket socialministern nu ser som en stor brist.

Annons

"Jag vill vara tydlig med att vi tänker stoppa det medvetna fusk som finns i systemet. Vi kommer att ta till oss de rekommendationer som Riksrevisionen ger i sin rapport", skriver Strandhäll.

Ska inte stå för hela kostnaden

Avsikten med det statliga tandvårdsstödet är att en patient inte ska behöva stå för hela kostnaden vid extra kostsamma ingrepp. Tandläkare kan i stället få pengar även från Försäkringskassan för att täcka kostnaderna. Detta har dock fört med sig ett överutnyttjande, något som Riksrevisionen nu granskat och presenterat i en rapport. Till grund ligger ett experiment där 700 mottagningar ingick.

Hälften informerades att en viss typ av åtgärd skulle kontrolleras i efterhand medan övriga inte fick den informationen.

””

Lars Olsson näringspolitisk chef för Privattandläkarna, ifrågasätter dock själva undersökningen:

””

Ser allvarligt

Redan i juli tidigare i år gjordes dock en lagändring för att ytterligare stärka möjligheterna att utföra sanktioner mot tandläkare och tandhygienister. En tidigare rapport från Försäkringskassan visar också att de felaktiga utbetalningarna kostar svenska skattebetalare cirka 104-178 miljoner kronor årligen. Riksrevisionen gör en grov uppskattning på 270 miljoner kronor när det gäller överbehandling utslaget på alla privata mottagningar. Detta gäller då den specifika behandling som nu har granskats.

Även från Försäkringskassans sida ser man allvarligt på resultatet av Riksrevisionens granskning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons