Nyheter

Väljarna är mot vinster i välfärden

En majoritet av väljarna, alliansväljarna inkluderade, är mot vinster i välfärden. Opinionsmätarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet har i flera år frågat väljarna om deras inställning till vinstutdelning i skattefinansierad vård, skola och omsorg.(TT)
Publicerad 10 september 2016

En majoritet av väljarna, alliansväljarna inkluderade, är mot vinster i välfärden. Opinionsmätarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet har i flera år frågat väljarna om deras inställning till vinstutdelning i skattefinansierad vård, skola och omsorg. Förra året uppgav 57 procent att det är ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning, när SOM-institutet frågade.

Mätningen, som gjordes 2015 och presenteras senare i höst, visar att Liberalerna är det enda borgerliga partiet där fler tycker att det är ett dåligt förslag än ett bra förslag, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Jämfört med tidigare år så gick motståndet mot vinster i välfärden totalt sett ner något mellan 2013 och 2014, från knappt 70 till nästan 60 procent.

TT