Nyheter

USA häver säljstopp till ZTE

USA:s handelsdepartement har hävt förbudet för amerikanska företag att sälja komponenter till den kinesiska telekomtillverkaren ZTE. Beslutet fattades sedan ZTE deponerat 400 miljoner dollar i en amerikansk bank, som del i ett avtal som slöts i juni.(TT)
Publicerad 13 juli 2018

USA:s handelsdepartement har hävt förbudet för amerikanska företag att sälja komponenter till den kinesiska telekomtillverkaren ZTE.

Beslutet fattades sedan ZTE deponerat 400 miljoner dollar i en amerikansk bank, som del i ett avtal som slöts i juni. Avtalet omfattar också en straffavgift på 1 miljard dollar som ZTE betalat till det amerikanska finansdepartementet.

ZTE som är beroende av amerikanska komponenter till sina mobiltelefoner fick lägga stora delar av verksamheten på is i april när förbudet infördes, som straff för att det kinesiska bolaget ljugit för amerikanska myndigheter. ZTE hade lovat att sparka personer i ledningen, efter avslöjandet att bolaget 2016 exporterat amerikanskproducerad teknik till Iran, i strid med USA:s sanktioner. Men i stället hade de utpekade fått stanna på jobbet med full lön.

En grupp senatorer, både demokrater och republikaner, vill riva upp uppgörelsen med ZTE och det är oklart hur det går när frågan ska behandlas i kongressen kommande veckor.

TT