Annons
Nyheter

USA-drakar vaknar sent i elbilsrace

De amerikanska bildrakarna GM och Ford har hamnat på efterkälken men satsar nu allt tydligare på elbilen. - De ligger långt efter både när det gäller omställning och debatt, säger fordonsforskaren Martin Sköld. Ford meddelade i tisdags att man gör en jätteomställning.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Ford meddelade i tisdags att man gör en jätteomställning. Kostnaderna ska kapas med över 100 miljarder kronor de närmaste fem åren, samtidigt som investeringarna ska styras om mot framför allt utveckling av el- och hybridbilar. Amerikanska ettan GM slog i måndags på stora elbilstrumman och lovade fler än 20 bilmodeller drivna på el eller bränsleceller till år 2023.

Enligt Martin Sköld, verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, ligger både GM och Ford långt efter i omställningen från fossila bränslen till något nytt.

””
Annons

Inget tryck

En orsak är den relativt billiga bensinen i USA - det blir därmed inget tryck från bilköparna att ta fram alternativa bränslen, enligt Sköld. Och det är riskfyllda omställningar som fordonsbranschen går igenom.

””

Vilka av de stora spelarna som går vinnande ur den stora omställningen och vilka drivmedel som blir framtiden är svårt att veta.

””

Samma visa igen

Enligt Sköld är det inte alls säkert att el blir det allena rådande även om nu hela bilvärlden håller på att ställa om till elektrifierade fordon. Även vätgas som drivmedel har potential att bli något stort, både Toyota och Volkswagen-gruppen tittar på det, enligt Sköld.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons