Nyheter

Tysk ekonomi bromsar in

Tillväxttakten i EU:s största ekonomi Tyskland saktar in. Under 2018 var tillväxten 1,5 procent jämfört med året före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var i linje med förväntningarna, enligt en enkät från nyhetsbyrån Reuters.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Tillväxttakten i EU:s största ekonomi Tyskland saktar in. Under 2018 var tillväxten 1,5 procent jämfört med året före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var i linje med förväntningarna, enligt en enkät från nyhetsbyrån Reuters.

Det innebär det nionde året i rad med tillväxt, men den lägsta tillväxttakten på fem år. Under 2017 var tillväxttakten 2,2 procent.

En svagare global ekonomi och försäljningsproblem inom bilindustrin till följd av nya utsläppsregler är några av de bakomliggande orsakerna till inbromsningen.

De tyska hushållens konsumtion steg med 1,0 procent och de offentliga utgifterna ökade med 1,1 procent.

Importen ökade i högre takt än exporten. Importen steg med 3,4 procent, jämfört med 4,8 procent under året före. Exporten steg med 2,4 procent, vilket kan jämföras med ökningen på 4,6 procent under 2017.

TT