Nyheter

Tysk gas-aktie rasar

Den tyska gaskoncernen Linde har avbrutit fusionssamtalen med den amerikanska konkurrenten Praxair. Linde-aktien faller hårt efter beskedet, ned med nästan 8 procent i eftermiddagshandeln på Frankfurtbörsen. Fusionssamtalen inleddes formellt i augusti.(TT)
Publicerad 12 september 2016

Den tyska gaskoncernen Linde har avbrutit fusionssamtalen med den amerikanska konkurrenten Praxair. Linde-aktien faller hårt efter beskedet, ned med nästan 8 procent i eftermiddagshandeln på Frankfurtbörsen.

Fusionssamtalen inleddes formellt i augusti. De båda bolagen hade tillsammans haft ett värde på över 60 miljarder dollar (cirka 510 miljarder kronor).

Båda parter bekräftade i princip den industriella logiken bakom en fusion mellan bolagen, med Lindes fokus på sjukvårdsgas och Praxairs mer industriella profil. Men parterna kunde inte enas om vem som skulle få kontroll över bolaget och var huvudkontor och forskning och utveckling skulle förläggas, enligt källor.

Tidigare i år köpte det franska gasbolaget Air Liquide den mindre amerikanska konkurrenten Airgas för 10,3 miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor).

TT