Annons
Nyheter

Tre saker som kan utlösa en börskrasch

Det skakar på världsmarknaderna och Stockholmsbörsen följer efter nedåt. Här är de tre största riskerna för en börskrasch. Överhettning av USA:s ekonomi Aktieplacerarnas största rädsla är en snabbt stigande inflation i USA.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Överhettning av USA:s ekonomi

Aktieplacerarnas största rädsla är en snabbt stigande inflation i USA. Det skulle nämligen pressa den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) att snabbare sätta foten på bromsen, det vill säga höja styrräntan i en hastigare takt än vad som är väntat för att möta överhettning av ekonomin. På senare tid kan sådana tecken skönjas, bland annat då arbetslösheten i USA landade på rekordlåga nivåer häromveckan. Det leder tankarna till resursbrist, vilket i sin tur skulle vara inflationsdrivande.

Annons

Andra tecken är det snabbt växande budgetunderskottet som följer på president Donald Trumps omfattande skattelättnader.

””

Den politiska osäkerheten i Europa

Det är inte enbart på andra sidan Atlanten som orosmolnen på marknaderna tornar upp sig.

I Italien har landets tvåpartiregering, bestående av den populistiska Femstjärnerörelsen och högerextrema Lega, lagt fram budgetramar som går stick i stäv med EU:s krav på sunda statsfinanser.

Trots kraftfulla protester från EU visar Italiens ledning få tecken på reträtt. I stället för att hålla nere räntorna väljer den italienska regeringen att ta principfajten med unionen, vilket får börser att darra. De tidigare hoten från koalitionsregeringen om att både lämna valutasamarbetet samt EU är också ständigt närvarande hos investerare runt om i Europa.

Tillsammans med brexitförhandlingarna som verkar gått i stå är Europa en kokande kittel av osäkerhet och det är knappast något som marknadsplatserna efterfrågar.

Handelskrig mellan USA och Kina

Den tidigare pysande handelskonflikten mellan världens två största ekonomier har under hösten eskalerat ytterligare. President Trumps hårdföra handelspolitik har sammantaget lett till strafftullar på kinesiska varor till ett värde av hundratals miljarder dollar. På det har Kina svarat med en så fullödig motattack som landets handelsbalans tillåter. Skulle darret i USA övergå till jordskalv kan jätten i öst inte undgå att dras med nedåt. Och eftersom Kina är motorn i världsekonomin skulle en sådan situation snabbt gå ut över tillväxten i den globala ekonomin, vilket påverkar vinsterna för bolagen på börserna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons