Annons
Nyheter

Tio åtalade i stor penningtvätthärva

Tio personer dras på måndag inför skranket i en större bedrägerihärva som rör grovt penningtvättbrott. - Det är ett väldigt sofistikerat, förslaget upplägg, det är många led, säger åklagaren Johanna Kolga. I centrum för upplägget står finansföretaget Svensk Företagskredit.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

I centrum för upplägget står finansföretaget Svensk Företagskredit. Två av de åtalade är företrädare för bolaget. Enligt åklagarna vid Ekobrottsmyndigheten har 47 miljoner kronor hämtats ut från finansbolaget, pengar som enligt åtalet härrör från brottslig verksamhet i form av bland annat rena bedrägerier. Men bara 20 miljoner av dessa har utredarna lyckats spåra ordentligt och det är dessa miljoner som är föremål för åtalet som väcktes redan i maj 2017, i ett fall som gått lite under radarn.

””

Upprinnelsen var en spaning på ett valutaväxlingskontor på Kungsholmen i Stockholm där flera kända kriminella personer gick ut och in. Så småningom gjordes ett tillslag och flera personer frihetsberövades, berättar Johanna Kolga.

Annons

Brottsmisstankarna handlar om att ett stort antal bluffakturor skickats ut till kommuner, landsting och privata företag. Pengarna har sedan via olika skenbolag tvättats vita för att till sist hämtas ut från Svensk Företagskredit.

Brottsrubriceringarna är grovt penningtvättbrott för alla tio åtalade, alternativt näringspenningtvätt och bokföringsbrott.

Förhandlingarna inleds på måndag i Stockholms tingsrätt och beräknas hålla på ända in i december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons