Annons
Nyheter

Mänskligt beteende gav ekonomipris

Människan faller ofta för kortsiktiga frestelser på bekostnad av långsiktiga beslut, och gör irrationella val. Forskning om hur man ska förstå människors ekonomiska beteende gav amerikanen Richard H Thaler ekonomipriset till Alfred Nobels minne.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017
””

En timme innan hade han blivit väckt av Kungliga vetenskapsakademien, som hade fått ringa ett antal gånger innan Thaler svarade.

Thaler sysslar med det som kallas beteendeekonomi. Mycket av hans forskning kretsar kring just det irrationella beteendet hos oss människor. Vi gör helt enkelt inte det som - rent rationellt - är bäst för vår ekonomi.

””
Annons

Svårt hålla nyårslöfte

Det kallas mental bokföring, och leder till att vi kan ha kreditkortsskulder med hög ränta samtidigt som vi har pengar på ett sparkonto.

””

Thalers forskning handlar också om hur vi gärna faller för kortsiktiga frestelser och överger mer långsiktiga intentioner - ungefär som att bryta mot ett nyårslöfte. Det kan göra att man till exempel skjuter planer på sparande till pensionen eller att övergå till ett mer hälsosamt liv framför sig.

””

Kritik mot pensionssystemet

Det handlar inte om att vi som individer ska bli mer rationella. Vi är de vi är. Snarare om hur man inom olika system kan utforma knuffar - på engelska nudges - för att utan tvång få människor att röra sig åt håll som är bra för deras ekonomi.

””

Richard H Thaler har även studerat det svenska pensionssystemet, som han delvis är kritisk mot. Inom premiepensionen finns alldeles för många valmöjligheter, anser han, och tycker att systemet borde reformeras.

Den 72-årige amerikanen är verksam vid universitetet i Chicago.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons