Annons
Nyheter

Sverige ger inte EU rakt svar om diesel

Redan i somras skrev EU-kommissionen ett skarpt formulerat brev till Sverige om förbud mot dieselbilar i städerna. Det svenska svaret dröjde och var dessutom ofullständigt.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Svenska Dagbladet avslöjar att det vassa brevet från EU:s industrikommissionär Elżbieta BieÅ?kowska till näringsminister Mikael Damberg (S) och svenska regeringen innehöll en uppmaning till fyra konkreta åtgärder med stora dieselbilsåterkallningar för att slippa ett dieselförbud i städer, vilket enligt EU-kommissionären skulle vara förödande.

Brevet besvarades 22 dagar efter utsatt tid (den 7 september) och av ett annat statsråd, nämligen miljöminister Karolina Skog (MP).

Annons

Hon undviker att svara på tre av EU-kommissionärens fyra direkta uppmaningar. I svaret på den fjärde uppmaningen, om att återkalla Volkswagenbilar med fuskmjukvara, hänvisar hon allt ansvar till Tysklands motsvarighet till Transportstyrelsen.

I Sverige har VW åtgärdat 133 000 av 228 000 dieselbilar. 95 000 återstår alltså. I sitt svar till EU-kommissionären skriver Karolina Skog att hon förlitar sig på svenska VW-ledningens bedömning att "en betydande majoritet ska vara åtgärdade innan årsskiftet".

I stället för att låta biltillverkarna massåterkalla och rena dieselbilar i Sverige vill Karolina Skog hellre se dieselförbud i stadskärnorna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons