Nyheter

Svenska storföretag till korrupta Uzbekistan

På fredag faller domen i det uppmärksammade Teliamålet, där exchefer vid dåvarande Telia Sonera misstänks för grova mutbrott i Uzbekistan. Samma vecka åker svenska storföretag som Ericsson och Scania på en nätverksresa till det korruptionsdrabbade landet, på inbjudan av UD och Business Sweden.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Uzbekistan räknas som ett av världens mest korrupta länder, och inför resan undrade Business Sweden om Transparency International Sverige kunde ge förslag på hur man arbetar med de risker som detta innebär.

””

"Otroligt övergripande"

Enligt henne skickades per mejl vad Business Sweden dittills tagit fram i form av analys och metoder - och hon blev inte imponerad.

””

Business Sweden anser att Uzbekistan bjuder på många nya affärsmöjligheter. President Sjavkat Mirzijojev genomför en omfattande liberalisering i kontrast till exdiktatorn Islam Karimovs styre. Och Centralasiens allra folkrikaste land har nu en förväntad tillväxt på nästan fem procent 2019.

””
””

"Gediget förarbete"

Med på resan följer en handfull svenska storföretag: ABD Safegate, Alfa Laval, Ericsson, Epiroc, Sandvik och Scania.

Delegationen landar i dag i huvudstaden Tasjkent, för att i morgon träffa bland andra borgmästaren Jachongir Artykchodjajev - som plattformen Open Democracy nyligen avslöjat med tvivelaktiga kopplingar till stadens kommersiella investerare.

TT: Finns det ingen risk, som ni ser det, att detta kan lägga grund för en ny skandal liknande Teliafallet?

””
””

När TT frågar om förarbetet är något som nyhetsbyrån kan ta del av finns däremot inget externt skriftligt material.

””

Viktigt med lokal guide

Den nye presidenten har antagit en ny lagstiftning som syftar till att komma till rätta med korruptionen i landet, och Giallourakis lyfter att sådana typer av hållbarhetsfrågor kommer att stå i centrum under besöket.

Företagen får möjlighet att nätverka med representanter från privata och statliga bolag - men också med organisationer från civilsamhället som de sedan kan ha vidare kontakt med.

Enligt Louise Brown behövs ofta en bra lokal guide i korrupta länder.

””

TT