Annons
Nyheter

Svensk matproduktion hotad vid kris

De svenska böndernas produktion av mat skulle inte räcka långt om landet blir avskuret från omvärlden, rapporterar Vetenskapsradion. Fram till för runt 25 år sedan hade Sverige beredskapslager av till exempel diesel, men EU-medlemskap, friare världshandel och kalla krigets slut gjorde att lagren slopades.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

De svenska böndernas produktion av mat skulle inte räcka långt om landet blir avskuret från omvärlden, rapporterar Vetenskapsradion.

Fram till för runt 25 år sedan hade Sverige beredskapslager av till exempel diesel, men EU-medlemskap, friare världshandel och kalla krigets slut gjorde att lagren slopades. I dag importeras de viktiga varorna.

Annons

Forskaren Camilla Eriksson har med pengar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap intervjuat lantbrukare för att få en bild av hur de skulle klara sig om tillgången till diesel, konstgödsel och växskyddsmedel stryps.

””

Hon tycker dock inte att man ska återgå till att lagra utan att man ska använda sig av alternativa lösningar som biodiesel och alternativ gödsling, något som redan i dag används inom det ekologiska jordbruket.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons