Annons
Nyheter

Svalare bomarknad sänker förväntningarna

Allt färre tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga, enligt SEB:s boprisindikator. På bostadsmarknaden märks en dämpning av prisuppgångarna, men någon nedgång är det ännu inte tal om. Den så kallade boprisindikatorn från SEB ligger nu på 51, sju enheter lägre än för en månad sedan.(TT)
Publicerad 11 september 2017

Den så kallade boprisindikatorn från SEB ligger nu på 51, sju enheter lägre än för en månad sedan. Siffran speglar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och de som tror att priserna sjunker det kommande året.

””

Jämfört med senaste toppen i maj har indikatorn fallit 18 enheter. Förväntningarna har sjunkit i hela landet.

Annons

Flera parametrar

Jens Magnusson tror att de sjunkande förväntningarna på bopriserna har flera orsaker.

””

Förväntningarna på en räntehöjning har stigit. Hushållen tror att reporäntan, som styr räntorna på bolånen, kommer att vara 0,2 procent om ett år, enligt SEB.

Myndigheter diskuterar ytterligare åtgärder för att dämpa pris- och skulduppgångarna, bland annat en ytterligare skärpning av amorteringskraven.

””

I juli hade bostadsrättspriserna i riket stigit med 7 procent, jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. För villapriserna var förändringen 9 procent. I juli 2016 var prisökningen i årstakt 8 respektive 11 procent.

Dämpad prisuppgång

I Stor-Stockholm vände marknaden i början av sommaren till att betraktas som köparens marknad, för första gången på mycket länge, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

Men i övriga delar av landet är det fortfarande säljarens marknad som råder. Och även om andelen sjunker tror en majoritet av hushållen, 66 procent, på fortsatt stigande priser, enligt SEB.

””

Enligt Johan Engström, och han får medhåll av andra mäklare, märks fortfarande ett högt efterfrågetryck på bostäder.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons