Annons
Nyheter

Stress på myndigheter efter budgetbeslut

Två veckor kvar till jul - och så riskerar hela myndigheter att stöpas om när den nya budgeten innebär förändringar, och till och med nedläggning i vissa fall. Många statsanställda har anledning att fundera hur det blir på jobbet efter nyår.(TT)
Publicerad 13 december 2018

När riksdagen fattade beslut om M + KD:s budget på onsdagen skingrades en del av dimmorna som legat över Myndighetssverige sedan valet.

Moderaterna och KD vill spara rejält på vissa myndigheter. Arbetsförmedlingen är ett exempel. Budgeten innebär 386 miljoner kronor mindre till myndigheten 2019 och 800 miljoner kronor mindre 2020, jämfört med vårpropositionen 2018. Arbetsförmedlingen uppskattar att det motsvarar 2 200 heltidstjänster under två år.

Annons

Kort varsel

Generaldirektör Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingen konstaterar att det är jobbigt att få ett så stort sparbeting för nästa år med kort varsel. Massor av folk måste sägas upp, men uppsägningarna får inte effekt förrän i november - december nästa år. Det innebär att Arbetsförmedlingen måste säga upp betydligt fler än vad som egentligen var avsett, för att klara sparmålet, enligt Mikael Sjöberg.

””

Möjlig nedläggning

Jämställdhetsmyndigheten, som startades så sent som i januari i fjol, får 40 miljoner mindre i år och inga pengar alls 2020, enligt den beslutade budgeten. Det innebär att myndigheten får ett år på sig att avveckla sig.

Fast generaldirektör Lena Ag vill inte kasta in handsken.

””

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, konstaterar att tiden är kort. Han säger ganska lättat att det ser ut som att myndighetens förvaltningsanslag är oförändrade. Men det kommer att krävas en massa jobb på kort tid för att få ordning på myndighetens egen budget och plan för nästa år.

””

På Jordbruksverket håller ledningen just nu på att lusläsa och analysera budgetbeslutet från i går.

"Utifrån det vi vet nu så är vår bedömning att vi påverkas i förhållandevis liten utsträckning", skriver Anna Olsson, stabschef på Jordbruksverket till TT.

Kopierat årets budget

Håkan Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, tror också att hans myndighet kommer att få ungefär lika mycket pengar nästa år som i år.

””
Annons

Han väntar på sitt regleringsbrev, som drar upp riktlinjerna för vad de ska göra, i mellandagarna.

””

Osäkerhet

Henrik Holmer, planeringschef på Migrationsverket, förklarar också att det råder stor osäkerhet kring framtiden för Migrationsverket. Redan i den budget som gäller för i år har det stått klart att det blir mindre pengar nästa år, från 5,3 miljarder kronor i år till 4,3 miljarder kronor nästa år. Det innebär stora nedskärningar och personalminskningar, och Migrationsverket har påbörjat planerna för nedskärningen. Men exakt hur stor minskningen måste bli är oklart.

””

Nu är det bråttom.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons