Annons
Nyheter

Smarta klockor växer - men succén uteblir

Försäljningen för smarta klockor väntas växa kraftigt i Sverige de kommande åren. Men det är tveksamt om produkten någonsin kommer att bli en säker kassako för IT-jättarna, enligt teknikexperten Ida Lindkvist. På bara några år har en rad smarta klockor lanserats på världsmarknaden.(TT)
Publicerad 2 september 2017

På bara några år har en rad smarta klockor lanserats på världsmarknaden. Men trots det breda utbudet och de många funktionerna - som att räkna steg, ringa och sms:a - har produkten fått ett svalt mottagande på marknaden.

Dessutom har tillverkarna själva tagit sig en funderare om klockorna någonsin kommer att slå igenom, enligt Ida Lindkvist som är teknikexpert och redaktör på Apple-sajten 99mac.

””
Annons

I våras gick till och med vd:n för en av de stora tillverkarna, Huawei, offentligt ut med att ifrågasätta vad smarta klockor ska vara bra för när det finns smartphones, enligt 99mac.

Urstark tillväxt

Men med det sagt står marknaden inte helt stilla. I exempelvis Sverige har marknaden vuxit tvåsiffrigt under första halvåret, jämfört med samma period i fjol. Samtidigt väntas tillväxten fortsätta längre fram, förklarar Niklas Fröberg, analytiker på undersökningsföretaget Gfk.

””

Nyligen skrev analysföretaget Gartner i en rapport att smarta klockor är på uppsving och om fyra år väntas den globala försäljningen ha dubblerats. Apple Watch utgör än så länge större delen av marknaden, men över tid spås konkurrenter som Asus, Huawei, LG, Samsung och Sony ta större marknadsandelar.

Men trots de högre volymerna tvivlar Lindkvist på att de smarta klockorna någonsin kommer att bli en kassako för storföretagen.

"Höga förväntningar"

””

Dessutom måste de smarta klockorna fortsätta konkurrera med traditionella klockor vad gäller batteritid och utseende, enligt Lindkvist.

Även Fröberg på Gfk är tveksam till de smarta klockornas genomslagskraft.

””

Inte ens ett lägre pris skulle räcka för att locka den breda massan, tror Fröberg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons