Annons
Nyheter

Små steg mot jämställdhet

Var femte person i börsbolagens ledningar är en kvinna. Ökningen jämfört med i fjol är marginell. I nuvarande takt blir bolagen jämställda om 22 år, visar en ny rapport. Det senaste året har andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökat från 20 till 21 procent.(TT)
Publicerad 11 september 2017

Det senaste året har andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökat från 20 till 21 procent. När det kommer till vd-poster står det och stampar på sex procent, visar en årlig rapport från stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

””

Om den här förändringstakten håller i sig kommer börsbolagen att vara jämställda 2039. Men Amanda Lundeteg ser några ljusglimtar. Nynoterade bolag har den här gången tenderat att vara lite mer jämställda än snittet.

””
Annons

Styrelserna bättre

Med jämn könsfördelning menas att inget kön ska understiga andelen 40 procent. Av 298 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista är det 39 som lever upp till det, vilket motsvarar 13 procent. Vart fjärde bolag saknar helt och hållet kvinnor i ledningsgruppen.

Bland börsbolagens styrelseledamöter har det synts något fler kvinnor de senaste åren. Andelen är 33 procent efter årets stämmor.

””

Men Allbright anser att det stora problemet är just ledningarna.

””

Ledningsgrupper brukar också beskrivas som en rekrytering

Fastigheter i topp

Det finns ganska stora skillnader mellan branscher.

””

Fastighetsbranschen ligger i topp, vilket man gjort under flera år. Där ingår såväl fastighets- som byggbolag.

””

Jämställdhet mellan könen är en aspekt. Tittar man på personer med utländsk bakgrund sjunker siffrorna ännu mer. Börsbolagens ledningar består till elva procent av personer som är födda utomlands eller har två föräldrar som är det. Det kan jämföras med att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har en sådan bakgrund.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons