Annons
Nyheter

Skogsbränder allt dyrare för försäkringsbolag

Den kraftiga skogsbranden i Kalifornien var den överlägset mest kostsamma naturkatastrofen i fjol, enligt återförsäkringsjätten Munich Re. Men jämfört med 2017 sjönk försäkringskostnaderna globalt sett.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Den kraftiga skogsbranden i Kalifornien var den överlägset mest kostsamma naturkatastrofen i fjol, enligt återförsäkringsjätten Munich Re. Men jämfört med 2017 sjönk försäkringskostnaderna globalt sett.

De samlade ekonomiska kostnaderna för fjolårets naturkatastrofer landade på omkring 160 miljarder dollar (1 400 miljarder kronor), klart lägre än 2017 års siffra på 350 miljarder dollar - ett år som präglades av många och ödesdigra orkaner.

Annons

Men långt i från allt täcks av försäkringar. Försäkringsbolagen och återförsäkringsbolagen betalade sammantaget ut 80 miljarder dollar för kostnader kopplade till naturkatastrofer i fjol. Det var klart lägre än 2017 men nästan dubbelt så mycket som ett genomsnitt under de senaste 30 åren, enligt Munich Re som pekar på att det varmare klimatet bidrar till de allt våldsammare och kostsammare skogsbränderna.

Skogsbränder till följd av klimatförändringar har aldrig tidigare kostat försäkringsbranschen så mycket som i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons