Annons
Nyheter

Skatteamnesti ger klirr i kassan

Den skatteamnesti som Italien lovat dem som frivilligt redovisar dolda tillgångar utomlands har gett ett välkommet tillskott i statskassan. Amnestin som löpte ut den 30 november har under ett år fått italienare att redovisa tillgångar på närmare 60 miljarder euro, säger ekonomidepartementet.(TT)
Publicerad 10 december 2015

Den skatteamnesti som Italien lovat dem som frivilligt redovisar dolda tillgångar utomlands har gett ett välkommet tillskott i statskassan. Amnestin som löpte ut den 30 november har under ett år fått italienare att redovisa tillgångar på närmare 60 miljarder euro, säger ekonomidepartementet.

"Skatteintäkterna beräknas till runt 3,8 miljarder euro. Med ränta kan de slutliga intäkterna lätt nå upp i runt 4 miljarder euro", heter det i uttalandet. Det skulle motsvara runt 37 miljarder kronor.

Annons

Totalt har 130 000 frivilliga deklarationer lämnats in. Runt 70 procent av de redovisade tillgångarna finns i Schweiz. Andra populära platser att gömma pengar på har varit Monaco, Bahamas, Singapore och Luxemburg.

Bakom viljan att redovisa utlandstillgångar ligger det faktum att banksekretessen i tidigare skatteparadis håller på att luckras upp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons