Annons
Nyheter

Seg byråkrati utmaning i saudisk omställning

Privatiseringar ska bota baksmällan och lägga grunden till ett mer hälsosamt ekonomiskt liv i Saudiarabien, efter det att oljefesten kommit av sig Men seg byråkrati och kompetensbrist gör att omställningen tar tid.(TT)
Publicerad 5 december 2017

Oljekartellen Opec enades i förra veckan med Ryssland om att förlänga avtalet som begränsar den globala oljeproduktionen under hela nästa år. Oljeländerna hoppas med det få ner lagernivåerna ytterligare och därmed få upp oljepriset.

Efter flera år med låga oljepriser var underskottet i den saudiska statsbudgeten cirka 650 miljarder kronor förra året.

Annons

Men i likhet med andra oljeländer pågår ett arbete för att minska beroendet av oljeintäkter. Saudiarabien ska privatisera statliga verksamheter och tillgångar till ett värde av 300 miljarder USA-dollar, hisnande 2 500 miljarder kronor. Omställningsprogrammet, Vision 2030, lanserades för 1,5 år sedan av kronprins Mohammad bin Salman.

"Allt är relativt"

Men seg byråkrati, brister i de juridiska ramverken och osäkerhet bland investerare gör att det går långsamt, enligt en genomgång som nyhetsbyrån Reuters har gjort.

””
””

Det saknas starka institutioner och kompetens, som måste byggas upp för att övergången från en oljebaserad till en kunskapsbaserad ekonomi ska lyckas.

””

Osäkra investerare

Patrick El-Cheikh på konsultföretaget Fikra är inne på samma linje.

””

Byråkratin är en stor utmaning, tillsammans med kompetensbrist i landet, fortsätter Patrick El-Cheikh.

””

Utförsäljning av fem procent av det statliga oljebolaget Aramco är kronjuvelen i privatiseringarna, en affär som väntas dra in 100 miljarder dollar, cirka 850 miljarder kronor, till statskassan. En börsintroduktion planeras till nästa år.

””

27 flygplatser ska vara i privata händer 2018. Andra verksamheter på säljlistan är flygbolag, posten, sjukhus, flera fotbollslag och det statliga elbolaget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons