Nyheter

Sämre fart i tjänstesektorn

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk i december till 56,4 från 61,1 föregående månad, vilket också var den lägsta nivån under förra året.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk i december till 56,4 från 61,1 föregående månad, vilket också var den lägsta nivån under förra året.

"Det var en bred nedgång och ett tydligt omslag efter det starka utfallet i november", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Silf/Swedbanks nya index som är en sammanvägning av inköpschefsindex för industrin och tjänstesektorn sjönk samtidigt i december till 55,1 från 59,5 i november.

"Decemberutfallet var den lägsta nivån sedan 2016 och stärker bilden av att svensk ekonomi tappade ytterligare fart under fjolårets sista månader och följer därmed utvecklingen med många andra europeiska länder", säger Jörgen Kennemar i pressmeddelandet.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare för ekonomin och ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan tal under 50 i sin tur innebär en nedgång.

TT