Annons
Nyheter

Så undviker du oseriösa fonder

Flera fondbolag inom premiepensionssystemet misstänks ha vilselett sparare och svindlat bort hundratals miljoner kronor. Med några enkla kollar undviker du oseriösa fonder.(TT)
Publicerad 1 november 2016

De fonder Pensionsmyndigheten utreder har några saker gemensamt: De säljs ofta enbart inom premiepensionssystemet, de är relativt nystartade och har gått från inget till ett stort kapital på kort tid, vilket indikerar aggressiv försäljning.

Det är också faktorer man själv kan titta på för att undvika att bli lurad, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Annons

Att kolla fondens betyg hos morningstar.se, där den jämförs med andra fonder i samma kategori, är ett annat tips.

””

Oklart om pengarna

Tidigare i veckan köpstoppade Pensionsmyndigheten fonderna GFG Global Medium Risk Fund och Fondeum Mixed Fund. Över 7 000 sparare har pensionspengar investerade i fonderna. Bolagen bakom uppger att de har innehav värda sammanlagt en miljard kronor.

Men om det verkligen är så vet Pensionsmyndigheten inte, och tillsvidare sätts inga nya pengar in.

””

Myndigheten misstänker dessutom att det finns kopplingar mellan de båda fonderna och Falcon Funds, som sedan tidigare utreds för ekonomisk brottslighet och misstänks ha svindlat pensionssparare på miljardbelopp.

””

Fler bolag kan finnas

I fallet med Falcon Funds handlar det enligt Pensionsmyndigheten till exempel om att fondbolaget köpt aktier i eller lånat ut pengar till onoterade bolag.

Det låter som att de mjölkar fonderna på pengar?

””

Det pågår en översyn av premiepensionen på flera håll, inom Pensionsmyndigheten och regeringen. Men tillsvidare är det nuvarande regler som gäller. Och det finns ytterligare några fonder som undersöks.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons