Nyheter

Så ersätts du för strömavbrott efter stormen

Över 100 000 blev utan ström i stormen - och elbolagen måste kompensera kunderna för de längre avbrotten. Du har rätt till ersättning, och får avdraget direkt på fakturan utan att behöva be om det. Stormen Alfrida orsakade framför allt strömavbrott i mellersta Sverige.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Stormen Alfrida orsakade framför allt strömavbrott i mellersta Sverige. Bara Vattenfall hade 63 000 kunder utan el på onsdagsmorgonen, Ellevio 24 000 och Eon 18 400. Reparationerna kommer att påbörjas under dagen, men nu måste bolagen ersätta alla som blivit utan ström i mer än fyra timmar.

Rätten till avbrottsersättning för strömavbrott är lagstadgad och beräknas utifrån elnätsavgiften, berättar Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfall. En genomsnittlig elnätsavgift för en vanlig villa ligger på knappt 10 000 kronor per år.

””

För längre avbrott än så, 24-48 timmar, är avdraget 37,5 procent av elnätsavgiften. Om strömmen inte är tillbaka efter 48 timmar är ersättningen 62,5 procent av elnätskostnaden eller minst 3 000 kronor.

Dras automatiskt

””

Kanske kan den misstänksamme undra om ersättningen verkligen blir rätt, när det är elbolagen själva som avgör hur mycket pengar som ska dras av på elräkningen efter avbrottet.

””

Skadeanmälan

Men den som får andra skador till följd av elavbrottet måste skicka in en särskild skadeanmälan. Till exempel om elektronisk utrustning går sönder, eller företagare som inte kan arbeta eller om man får andra kostnader till följd av strömavbrottet.

””

TT