Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige kan bli först med e-valuta

Sverige var först i världen med att ge ut papperssedlar. Nu ligger vi i framkant när det gäller nedmonteringen av kontantsamhället. Därför överväger Riksbanken att, som första centralbank, införa en elektronisk valuta.(TT)

Den tekniska utvecklingen med olika elektroniska betalningslösningar har kraftigt minskat behovet av sedlar och mynt. Samtidigt har det också blivit svårare att få tag i kontanter för den som fortfarande föredrar det.

Huruvida de kommersiella bankerna ska bestämma om allmänhetens tillgång till centralbankspengar är något som vice riksbankschef Cecilia Skingsley funderar över. Nu överväger Riksbanken att införa ett elektroniskt komplement till sedlar och mynt som Skingsley valt att kalla en "e-krona".

Ett komplement

Arbetet med att säkerställa ett säkert betalningsväsende ser hon som en av Riksbankens viktigaste uppgifter.

""

Sedlar och mynt är anonyma, är i sig själva inte räntebärande och innebär ingen kreditrisk så länge de inte är insatta på ett bankkonto.

""

Snabb utveckling

I slutet av oktober uppgick värdet på sedlarna och mynten i omlopp till 63 miljarder kronor, 36 procent lägre än för fem år sedan. Sverige är det land i världen där nedmonteringen av kontantsamhället går snabbast. Därför är det bråttom att hitta en relevant lösning, enligt Skingsley, som samtidigt betonar att Riksbanken inte har fattat något beslut om en elektronisk valuta ännu.

Riksbanken har en rad frågor, både tekniska och juridiska, att ta ställning till innan det skulle kunna bli aktuellt att ge ut elektroniska pengar till allmänheten. Hur ska e-valutan betalas ut? Ska valutan exempelvis finnas på någon form av betalkort eller i en app?

""

Men kontanterna kommer inte att försvinna, åtminstone inte ännu. E-kronan ska, om den blir verklighet, bli ett komplement.

""

TT

Läs mer