Annons
Nyheter

Ras för sko- och klädhandeln

Sommarvädret i september fick försäljningen att rasa i landets sko- och klädbutiker. Men branschen är hoppfull om resten av hösten: - Indikationerna visar att vi har fått en väldigt bra start på oktober, säger Mikael Sandström, ordförande Svensk Handel Stil.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Branschföreningens statistik visar att klädhandelns försäljning i vanliga, fysiska butiker sjönk med 8,2 procent i september jämfört med motsvarande månad i fjol. I skobutikerna rasade försäljningen med hela 17,9 procent.

TT: Chocksiffror?

””
Annons

Avvaktade med köp

Huvudorsaken till nedgången är att det varma vädret i september fick folk att avvakta med köp av höst- och vinterkläder. Dessutom, påpekar Sandström, var jämförelsesiffrorna starka - både kläd- och skoförsäljningen ökade kraftigt i september i fjol.

Och Mikael Sandström räknar alltså med en bättre oktobermånad. September och oktober brukar inom beklädnadshandeln vara "kommunicerande kärl", säger han.

””

Allvarligare trend

Betydligt allvarligare än dippen i september är den svaga långsiktiga utvecklingen för sko- och klädhandeln, enligt Sandström.

Sammanlagt sedan årets början har klädförsäljningen ökat med endast 0,5 procent, medan skoförsäljningen har backat med 1,4 procent. Räknat i volym, det vill säga exklusive prisökningar, har både kläd- och skoförsäljningen backat rejält.

De senaste årens relativt spretiga mode, utan riktigt tydliga trender, är en av orsakerna, enligt Mikael Sandström.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons