Annons
Nyheter

Räkna inte med bensinrea i höst

Från september fram till årsskiftet brukar bensinpriset falla med över 60 öre. Men i år är det osäkert om det blir någon höstrea. - Jag tror inte på någon riktigt tydlig, stor nedgång, säger experten Ulf Svahn.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Drivmedelspriserna kan säkert falla med "några tiotals ören", tillägger Svahn, som är vd för branschorganisationen SPBI (Svenska Petroleum- och Biodrivmedelsinstitutet).

””

Sedan 2005 har priset på bensin fallit med i genomsnitt 63 öre mellan september och december. Dieselpriset har sjunkit med 44 öre, visar SPBI:s statistik.

Annons

Orsaken till att säsongsmönstret i år väntas avvika från det normala är att den trendmässiga uppgången fram till sommaren i år var svagare än vanligt, enligt Svahn.

"Annan situation"

””

En annan sak som skiljer sig jämfört med tidigare år är att kopplingen mellan råoljepriset och bensinpriset är starkare än normalt, säger Svahn.

””

Många frågetecken

Därmed kan den överenskommelse om minskad produktion som oljekartellen Opec överraskande presenterade i onsdags få stor betydelse för hur mycket du får betala på macken. Enligt uppgörelsen ska medlemsländerna minska produktionen med cirka 750 000 fat per dag.

Men det finns många frågetecken kring Opec-beskedet, enligt Ulf Svahn. Och även om planen genomförs, och får en positiv effekt på råoljepriset, är inga större prislyft i sikte.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons