Annons
Nyheter

Macron stryker höjda bränsleskatter helt

"Gula västarnas" demonstrationer får nu den franska regeringen att helt stryka planerna på höjda skatter för fossila bränslen. Regeringen och president Emmanuel Macron kan också tänka sig att göra en u-sväng om slopandet av förmögenhetsskatt.(TT)
Publicerad 5 december 2018

Premiärminister Édouard Philippe säger att regeringen nu helt slopar planerna på en skattehöjning på bränsle.

””

Det är ytterligare en tvär omsvängning och en effekt av proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer. Det tidigare försöket - från tisdagen - av regeringen för att få protestvågen att sjunka undan innebar att höjningen skulle skjutas upp i sex månader, till halvårsskiftet nästa år.

Annons

Förslaget återkommer?

Édouard Philippe sade alltså att skattehöjningen strukits ur budgetförslaget. Han nämnde dock ingenting om huruvida den kan komma att återinföras under nästa års behandling av budgeten.

Gula västarnas protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledepåer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor. I Paris urartade protesterna i upplopp i helgen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna.

Macron och hans regering manade till lugn på onsdagen, samtidigt som protesterna fortsatte på olika håll runt om i landet.

””

"Inte korkade"

Situationen har pressat regeringen mycket svårt. Kretsen runt president Emmanuel Macron signalerar nu också att kan kanske kan justera planerna på slopad förmögenhetsskatt.

””

Macron gick till val med löfte om att slopa just den skatten för att locka investerare till Frankrike. Gula västarna har dock krävt att skatten ska bibehållas, tillsammans med en höjd minimilön liksom sänkta priser på förorenande bränslen.

Regeringen meddelar också att planerade höjningar av priser på mat och el kommer att senareläggas.

Men det har i sin tur fått det största fackförbundet för lantbrukare, FNSEA, att utlysa ett antal strejker nästa vecka. Prishöjningarna på mat syftar till att öka böndernas inkomst.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons