Annons
Nyheter

Priset flaskhals för elbilsbranschen

Intresset för elbilar ökar stort och utvecklingen av nya modeller pågår för fullt hos biltillverkarna. Men det breda genombrottet för elbilarna ser ut att dröja. En av flaskhalsarna är priset. När det gäller elektrifierade bilar är jämförelsen med ketchupflaskan ovanligt lyckad.(TT)
Publicerad 10 september 2017

När det gäller elektrifierade bilar är jämförelsen med ketchupflaskan ovanligt lyckad. Toyota ruskade försiktigt på flaskan när Prius lanserades som den första serietillverkade hybridbilen för 20 år sedan.

Men det skulle dröja drygt ett decennium innan de stora biltillverkarna hoppade på tåget och monterade batteri och elmotor som komplement till den vanliga förbränningsmotorn. Volvo lanserade en elbil i liten skala 2011, men den första laddhybriden kom först året efter. I dag erbjuder de flesta tillverkare en hybrid i varje modellserie.

Annons

Priset måste ner

Alla tillverkare stressar nu sina produktutvecklare för att Tesla inte ska behålla sitt stora försprång när det gäller rena elbilar.

Hur snabbt utvecklingen kommer beror på flera faktorer. Eftersom elbilar fortfarande är en relativt ny produkt tar det tid innan den etablerar sig på bred front, enligt Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde. Dessutom är priset en viktig faktor.

””

Batterierna i dagens elbilar är än så länge ingen standardiserad komponent och det finns ingen massproduktionen, utan de specialgörs till varje bilmodell.

Som exempel anser många bedömare att priset på litiumjonbatterier, som ingår i många elbilar, bör sjunka under 100 dollar (cirka 800 kronor) per kWh (kilowattimme) för att elbilarna fullt ut ska kunna konkurrera med förbränningsmotorerna. Förra året avslöjade Tesla att de hade en kostnad på 190 dollar per kWh för sina batterier.

Laddning en faktor

En annan faktor som kommer att påverka hur snabbt elbilsmarknaden kommer att växa är laddningen av batterierna.

””

Har man ett radhus eller en villa är det inte ett stort problem, men det måste finnas möjlighet att ladda billigt och bekvämt även i hyres- och bostadsrätter om elbilarna ska slå igenom brett.

De flesta stora tillverkarna planerar att ha rena elbilar på marknaden i början av 2020-talet.

Mikael Wickelgren tror att en ketchupeffekt för den globala elbilsbranschen kommer att komma. Frågan är när.

Annons

Han tror att olika slags förbud för fossildrivna fordon på vissa platser i världen kan vara en drivande faktor. Om exempelvis en stad i Kina skulle införa ett sådant förbud skulle det ge en stor effekt, spår han.

””

I Sverige säljs fortfarande en relativt liten andel elbilar. Elhybriderna är starkast i Bil Swedens statistik över nyregistrerade supermiljöbilar hittills i år i Sverige. Totalt utgör supermiljöbilarna bara drygt fyra procent av nyregistreringarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons