Annons
Nyheter

Pressat läge för assistansföretag

Att driva ett assistansbolag är som regel ingen guldgruva. Den genomsnittliga lönsamheten är i sammanhanget relativt blygsam. Och med nya försämringar kommer många bolag att slås ut, enligt branschorganisationer.(TT)
Publicerad 3 november 2016

De försämrade villkoren för bolag som sysslar med personlig assistans har den senaste tiden hamnat i den politiska hetluften. Kostnaderna har de senaste åren skenat och regeringen vill nu dra i handbromsen genom att hålla igen på ersättningen till företagen som erbjuder personlig assistans.

Det här har fått såväl brukare som företag att gå i taket.

Annons

Tufft läge

Vårdföretagarna har bett UC ta fram ekonomisk statistik för närmare 600 bolag, verksamma inom personlig assistans. I snitt låg vinstmarginalen - vinst efter skatt i relation till intäkterna - i fjol på 3,7 procent - en i sammanhanget relativt låg lönsamhet.

””

Visst, det finns en del bolag som tjänar bra med pengar, men sju av tio har en sämre vinstmarginal än fyra procent. Och jämfört med 2015 har en hel del hänt som kommer att sänka lönsamheten ytterligare, såsom ett helt slopande av rabatten på arbetsgivaravgiften för unga, en av politikerna beslutad lägre uppräkning av ersättningen samt efterskottsbetalning i stället för förskott.

””

Kastar in handduken

Även KFO, arbetsgivarförbundet som organiserar kooperativa och idéburna företag, ser samma mönster. Bland annat efterskottsbetalningen slår hårt mot många företag, enligt Hanna Kauppi, ansvarig för branschfrågor som rör personlig assistans på KFO.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons