Annons
Nyheter

Postnord inför högtrycket: "Vi är förberedda"

De så kallade Kinapaketen ligger fortfarande på en låg nivå i jämförelse med volymerna för ett år sedan. Peter Hesslin på Postnord förväntar sig ingen dramatisk ökning under den intensiva period som startar i och med Black Friday.(TT)
Publicerad 4 november 2018

Leveranstiderna har förbättrats sedan kaoset i mars då Postnord införde en avgift om 75 kronor för alla försändelser från länder utanför EU.

””

Efter att avgiften infördes minskade antalet försändelser från tredje land radikalt, från cirka 100 000 till 10 000 paket per dag. Därefter har volymerna ökat successivt - men ligger fortfarande nere på en fjärdedel i jämförelse med för ett år sedan.

Annons

Intensiv period väntar

Det gör att Peter Hesslin känner sig trygg inför den intensiva period som väntar veckorna efter Black Friday, shopping- och readagen som infaller den 23 november.

””

Det var i samband med att momsreglerna skärptes som Postnord införde avgiften.

Tidigare var det privatpersoners ansvar att deklarera moms för varor under 200 kronor, men då Tullverket beslutade att det nu skulle ligga på Postnords bord så ökade den administrativa bördan som följd.

Hesslin tror att avgiften och det faktum att ingen nu slipper moms förändrat svenskarnas efterfrågan på billiga varor från Asien.

Dubbelt så dyrt

Försändelser därifrån har ett värde på i snitt 50-60 kronor, med moms och avgift blir det mer än dubbelt så dyrt.

””
””

Däremot tror han att paketen kan komma att öka igenom om Postnord ingår fler avtal liknande det med den amerikanska e-handelssajten Wish.

Sedan i somras är det Wish som hanterar momsen direkt vid köptillfället och Postnord har därför slopat den administrativa avgiften för försändelser därifrån.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons