Annons
Nyheter

Oväntat lyft efter oväntad valseger

Donald Trumps oväntade seger i presidentvalet i USA i veckan har följts av en lika oväntat positiv reaktion på finansmarknaden. Börser och räntor stiger och dollarn lyfter. Det verkar vara Trumps ekonomiska politik som lockar.(TT)
Publicerad 11 november 2016

Det verkar vara Trumps ekonomiska politik som lockar. Det handlar bland annat om avregleringar, skattesänkningar, och stora ofinansierade offentliga infrastruktursatsningar.

””

Men han tillägger snabbt att Trumps program i slutändan inte går ihop.

Annons

Ett handelskrig

Protektionismen - bland annat med hot om strafftullar på kinesiska och mexikanska produkter - skulle ganska snart kunna urarta i ett handelskrig som slår hårt mot global tillväxt och världshandeln.

Anna Breman, chefekonom på Swedbank, ser också en sådan risk. Hon tillägger att Trumps segertal, som hade en mer försonande ton än många räknat med, också kan ha bidragit till det positiva mottagandet av Trump på marknaden.

””

Att finansiera utlovade infrastruktursatsningar med högre budgetunderskott skapar obalanser, som måste hanteras framöver. Det kan snabbt gå över styr och ge räntelyft som slår hårt mot konsumtion och privata investeringar.

Urholkar köpkraft

Samtidigt leder, enligt skolboken, handelshinder till högre importpriser, vilket ger inflation som urholkar den privata sektorns köpkraft i ett land vars BNP till 70 procent består av privatkonsumtion.

””
””

På kort sikt räknar Bergqvist med att svensk tillväxt håller i sig, då drivkrafterna i ekonomin just nu till största delen består av inhemskt byggande och migrationseffekter. Men när exportsektorn ska återta rollen som draglok i ekonomin om något år eller två kan det dock bli betydligt kärvare och den globala tillväxten och världshandeln bromsat in.

Breman utlovar en ny prognos, där effekterna av USA:s presidentval tagits med i beräkningarna, till nästa vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons