Nyheter

Arbetslösheten stiger i USA

Det skapades oväntat få nya jobb i USA i september och arbetslösheten stiger. Dollarn blev något billigare efter månadssiffrorna, som dämpar trycket på USA:s centralbank att höja räntan.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Att fler söker jobb och därmed registreras som arbetslösa beror på att arbetskraften i USA har ökat med hundratusentals nya arbetssökande.

"Trenden i arbetskraften har varit väldigt positiv i över ett år, vilket kan ses i nivån på arbetskraftsdeltagandet som ökar till 62,9 procent i september", skriver Nordeas chefsanalytiker Anders Svendsen i en kommentar.

Nästa räntebesked

Det är 0,5 procentenheter över den historiska botten som noterades i fjol.

Kronan stärktes marginellt mot dollarn och euron, medan svenska marknadsräntor sjönk något efter jobbsiffrorna. På börsen var tendensen nedåt redan före statistiken, en nedgång som höll i sig.

Det faktum att arbetsmarknadssiffrorna för september är oväntat svaga innebär ett minskat tryck på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja styrräntan.

Nästa räntebesked från Fed är planerat till den 2 november, några dagar före presidentvalet den 8 november.

"Tillräckligt stark"

Få tror på en räntehöjning redan då, men i prissättningen på terminsmarknaden beräknas sannolikheten till 60 procent för en räntehöjning i december.

"Dagens rapport var en viss besvikelse, men arbetsmarknaden är tillräckligt stark för att marknaden ska fortsätta fråga sig om det blir en räntehöjning i december", skriver Svendsen.

Senast Fed höjde räntan var i december i fjol, vilket då var första gången räntan höjdes på nästan tio år.

Ökningen för timlönen med 2,6 procent jämfört med september i fjol är i linje med förväntningarna, men tolkas också positivt. Även arbetstiden per vecka låg i linje med snittprognosen på marknaden.

TT