Ovanligt hett ministermöte om Arktis
En färsk och alarmerande forskningsrapport visar att det redan inom 20 år kan bli isfria somrar i Norra ishavet. Detta öppnar upp för att arktiska kuststater flyttar fram sina positioner när det gäller exploatering av olja och gas och nya strategiskt viktiga farleder.
"Inget vi kan stoppa"
Det låga oljepriset bromsar, men den underliggande drivkraften är stark. Det handlar om att kartlägga och få kontroll över naturresurser. En tredjedel av världens totala reserver av naturgas och 13 procent av världens oljereserver antas finnas i Arktis.
””
””
Sveriges talan på mötet - i Fairbanks, Alaska - kommer att föras av utrikesminister Margot Wallström (S).
Geopolitiska klimatet
Från USA kommer kollegan Rex Tillerson, intill nyligen chef för den amerikanska oljejätten Exxon med en dryg 20-årig historik av verksamhet i Ryssland. Ryssarna skickar för sin del utrikesminister Sergej Lavrov, en diplomatisk veteran som sedan 2004 varit president Vladimir Putins främsta utrikespolitiska företrädare.
Lavrov och Tillerson befinner sig på kollisionskurs på flera håll i världen.
””
Han pekar särskilt på Rysslands annektering av Krim och striderna i östra Ukraina, som han tycker visar att Moskva inte längre följer ingångna säkerhetspolitiska uppgörelser. Detta kryddas av USA:s signaler om hårdare tag gentemot Nordkorea och Syrien.
Nya mål
I Arktiska rådet brukar Moskva och Washington försöka gräva ned stridsyxan. Till saken hör att både Putin och USA:s nytillträdda president Donald Trump vill se mer olje- och gasutvinning utan väsentliga begränsningar av klimathänsyn. Dessutom är rådet inte ett forum för militära frågor.
””
Bland andra medlemsländer finns det hopp om att mötet ska avslutas med en deklaration med nya mål för utsläpp av sot och metangas. Deklarationen väntas även ha skrivningar om uthålliga samhällen och klimatet, även om Trumps regering antas se till att alla referenser stryks till Parisavtalet, som trädde i kraft i höstas.
TT