Nyheter

Oseriösa företag bakom fler konkurser

Antalet konkurser ökar bland företag som kan misstänkas för bedräglig verksamhet, enligt UC. - Det är en kraftig indikation på att det fuskas mer med bolag, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

Sedan två år tillbaka arbetar UC med att hitta varningssignaler på när företag används som brottsverktyg.

””

Efter flera år med sjunkande antal konkurser har de i stället ökat under 2017 och 2018, trots högkonjunkturen. En av förklaringarna till trenden tror Richard Damberg är just att antalet bolag som används i oseriöst syfte har ökat.

””

Hitta varningssignaler

En varningsflagga höjs vid olika tecken som visat sig vara indikationer på bedräglig verksamhet. Det kan handla om företag med stor omsättning, men ingen personal eller som inte har registrerat sig för redovisning av moms eller arbetsgivaravgifter.

””

De oseriösa företagen kan exempelvis ha använts för att beställa varor utan avsikt att betala och för att begära återbetalning av moms med fiktiva kostnader som underlag. Konkursen kan också utnyttjas för att begära utbetalningar från den statliga lönegarantin.

Alla branscher

Möjligheterna att upptäcka och spåra brottslighet i en konkurs kan vara begränsade och därför kan konkursen i sig vara ett sätt att försöka dölja den ekonomiska brottsligheten.

Oseriösa företag förekommer i alla branscher. Faktorer som har påverkat utvecklingen är den avskaffade revisorsplikten och hård belastning hos utredande instanser som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och polisen, som helt enkelt inte hinner med, tror Richard Damberg.

””

TT