Nyheter

Oklara effekter av flygskatten

Färre har flugit inrikes, men fler har rest längre sträckor. Transportstyrelsen har utrett flygskatten som infördes den 1 april i fjol, men slutsatsen är oklar. "Slutsatsen är att det är första gången antalet passagerare minskat under perioden april-september de senaste fem åren.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Färre har flugit inrikes, men fler har rest längre sträckor. Transportstyrelsen har utrett flygskatten som infördes den 1 april i fjol, men slutsatsen är oklar.

"Slutsatsen är att det är första gången antalet passagerare minskat under perioden april-september de senaste fem åren. Men anledningen kan inte bara tillskrivas flygskatten", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden april-september förra året flög 690 000 färre passagerare från svenska flygplatser än vad Transportstyrelsen hade räknat med hösten 2017. Men minskningen kan bero på andra orsaker än flygskatten, som naturliga upp- och nedgångar och nedlagda flygbolag, enligt myndigheten.

"Att en avmattning främst sker på korta avstånd stämmer överens med forskningen som säger att resenärers priskänslighet är större på kortare avstånd. Det kan bland annat bero på att det finns fler alternativa resesätt på kortare avstånd", skriver Transportstyrelsen.

TT