Annons
Nyheter

Ökat tryck på deltagande i bankunion

Nordeas flytt gör det ännu mer angeläget att Sverige går med i EU:s bankunion, tycker Liberalerna och flera ekonomer. Vänta och se är annars ett vanligt svar från andra partier.(TT)
Publicerad 8 september 2017

Mitt under spekulationerna om Nordea skulle lämna Stockholm för något av våra grannländer beslöt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i somras att regeringen ska utreda frågan om Sverige bör gå med i EU:s bankunion.

””
””

Nobbade tidigare

Annons

Men partiet var tidigare delaktigt i Alliansregeringens beslut att inte delta.

””

Moderaterna resonerar på liknande sätt.

Tunga ekonomer pekar på att det nog på sikt vore bra om Sverige går med - kanske helt nödvändigt. Det antydde bland annat riksbankschef Stefan Ingves i torsdags.

SEB:s chefstrateg Johan Javeus anser att Nordeaflytten ställer frågan på sin spets. Om Sverige ska ha tuffare regler på bankerna än EU skapar det orättvis konkurrens till Nordeas fördel.

"Nordeas flytt tar alltså i praktiken Sverige inte bara ett utan flera steg närmare ett medlemskap i bankunionen", skriver han i en kommentar.

Regeringens egen expertmyndighet, Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam håller med om att Sverige bör gå med, men inte nu.

””

Bra med flytt

Han har inga större problem med Nordeas flykt österut.

””

Men med tanke på bankernas allt större beroende av varandra vore det bättre med en överstatlig övervakning och med ett gemensamt försäkringssystem som också bör bli billigare, enligt Harry Flam.

Mats Persson håller med och tonar ned riskerna med att Sverige tvingas betala för europeiska bankers problem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons