Annons
Nyheter

Ljummet mottagande för europlaner

En europeisk valutafond och en egen "finans- och ekonomiminister" redan 2019 ingår när EU-kommissionen skissar på framtiden för eurosamarbetet. Fast mottagandet blev tämligen ljummet.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Kommissionärstrion Pierre Moscovici (finans), Valdis Dombrovskis (eurosamarbetet) och Günther Oettinger (budget) bjöd på vackra ord när deras planer lades fram i Bryssel på onsdagen.

””

I paketet ingår bland annat förslag om att bygga om stabilitetsfonden ESM till en europeisk valutafond (EVF) samt att skapa en gemensam finanschef i EU, i stil med den utrikeschef som nu leder utrikesministrarnas arbete.

Annons

Finansminister 2019?

EU-kommissionen vill att den nya "ministern för ekonomi och finans" ska ha en roll som vice ordförande i EU-kommissionen och samtidigt vara mötesordförande för euroländernas finansministrar.

Förhoppningen är att nå enighet om den nya posten redan under 2019 för att göra denne till en viktig del i den nya EU-kommission som ska ta vid efter det årets EU-val.

Förslagen möts dock inte av något direkt jättejubel.

"Tanken på en finansminister bygger på en sammanblandning av kommissionens roll och medlemsstaternas arbete i rådet. Det skapar mer centralism än att utnyttja den maktbalans som är nyckeln till EU:s framgångar", tycker exempelvis svenske EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Nytt stöd till krisländer?

Kollegan Fredrick Federley (C) är också tveksam till finansministern, men ger tummen upp till EVF.

"Valutafonden låter som en god idé. Det är viktigt med tydliga regler och ansvarsutkrävande och att de som står utanför ändå ska ha insyn i beslut som rör zonen", skriver Federley i ett sms.

I Tyskland låter tillförordnade finansministern Peter Altmaier inte särskilt lockad av tankarna på exempelvis en ny "stabiliseringsfunktion" av gemensamma medel som ska kunna hjälpa länder med problem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons