Annons
Nyheter

Nya ambassader ska öka exporten

Nästa år öppnar Sverige nya ambassader i Manila, Lima och Tunis. Regeringen hoppas att det ska ge en skjuts åt svensk export. På torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen att tre nya ambassader ska öppna nästa år, utöver återöppningen av generalkonsulatet i New York.(TT)
Publicerad 11 december 2015

På torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen att tre nya ambassader ska öppna nästa år, utöver återöppningen av generalkonsulatet i New York.

Det handlar om Filippinerna, Peru och Tunisien. Och åtminstone när det gäller de två förstnämnda är det länder med stark tillväxtpotential.

Annons

Fler jobb

””
””

Han konstaterar att Filippinerna är det enda land på regeringens lista med 26 prioriterade exportländer där det i dag inte finns en ambassad.

Beskedet om att öppna ambassaden i Tunis igen kom redan i samband med ett tunisiskt statsbesök nyligen. Nu kom det formella beslutet samma dag som Tunisiens nationella dialogkvartett fick ta emot Nobels fredspris i Oslo.

””

Tunisien hoppas att ökad svensk närvaro ska kunna bidra till att skapa jobb åt unga människor i landet och fler svenska turister, medan den svenska regeringen hoppas på mer export för svenska företag.

Öppning i Iran

I början av 2016 kommer också Business Sweden att öppna ett handelskontor i Irans huvudstad Teheran. Iran var tidigare den viktigaste marknaden i Mellanöstern för svenska företag, men det ändrades när tuffa sanktioner infördes mot landet. Efter överenskommelser om Irans kärntekniska program är nu lättnader på väg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons