Ylva Johansson sågar AF:s resultat
Ylva Johansson radar upp åtgärder som kan användas: arbetsträning, bristyrkesutbildningar, yrkesintroduktionsanställningar, traineejobb och "moderna" beredskapsjobb.
””
””
Fackligt motstånd
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen (AF), håller med om att resultaten är dåliga. Men han hoppas på förbättringar i år och nästa år.
En stor del av problemet handlar enligt Sjöberg om att få upp volymen av så kallade extratjänster ute i kommunerna. Enligt Sjöberg borde regelförenklingar som skett på området underlätta detta arbete, men han ser samtidigt problem med lokalt fackligt motstånd på många håll.
””
Ylva Johansson är inte heller nöjd med att utvecklingen av andelen lågutbildade långtidsarbetslösa som går över till studier.
””
Utser överdirektör
Johansson pekar särskilt på att andelen arbetslösa korttidsutbildade nyanlända som går vidare till studier efter etableringsinsatserna är mindre än tre procent. Hon är även missnöjd med andelen som får jobb efter genomgången arbetsmarknadsutbildning.
Regeringen ska nu utse en överdirektör för att hjälpa Arbetsförmedlingen att förbättra resultatet. Samtidigt får statskontoret i uppdrag att granska hur Arbetsförmedlingen fungerar.
Arbetsmarknadsministern vill också se fler AF-kontor i utsatta områden och att kommunerna ska få större inflytande över insatser för arbetslösa. Ett problem är att många arbetsmarknadspolitiska stöd inte kan användas när det är kommunen som ordnar en insats för en arbetslös.
"Regeringen har misslyckats"
Flera av förslagen blir nu tilläggsdirektiv till en utredning som ska vara klar 2019. Utredaren ska även titta på om Arbetsförmedlingen kan läggas ned och ersättas med privata aktörer, till exempel trygghetsråden.
En skrotning av Arbetsförmedlingen har varit ett krav från Alliansen och SD.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar Arbetsförmedlingen för en "dysfunktionell myndighet" och lägger ansvaret på regeringen.
””
I mars var 372 000 inskrivna som arbetslösa. Av dem tillhör cirka 70 procent utsatta grupper, som till exempel lågutbildade, nyanlända och funktionshindrade.
TT