Annons
Nyheter

Skatteverket kontrollerar reseavdrag

Förra året yrkade nästan en miljon svenskar avdrag för resor till och från arbetet. Men långt ifrån alla har rätt till avdraget. - Det krävs att du sparar minst två timmar varje dag, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.(TT)
Publicerad 1 maj 2016
””

Deklarationen är kanske det sista du vill tänka på när solen skiner. Men nu är det hög tid att samla ihop siffrorna.

Avdrag för resor till och från arbetet är, enligt Johan Schauman, det i särklass vanligaste avdraget svenskar gör i sina deklarationer, och i år granskas reseavdraget särskilt.

Annons

Avdrag som brukar göra folk lite nervösa är när man har sålt bostad eller aktier.

””

Långa telefonköer

När du har sålt din bostad får du exempelvis göra avdrag för värdehöjande reparationer som har gjorts under de senaste fem åren. Vanligt underhållsarbete räknas inte som värdehöjande, enligt Schauman.

Vid midnatt den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad och den sista dagen väntas som vanligt bli den mest intensiva.

Enligt Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, är det framför allt personer med lite mer komplicerade deklarationer som väntar in i det sista. Men det ställer till problem om det visar sig att det saknas viktiga underlag.

Kay Kojers råd i det fallet är att deklarera ändå.

””

Då slipper du förseningsavgift. Om du har särskilda skäl, som sjukdom eller drabbas av datorhaveri, finns möjlighet att få anstånd med att lämna in deklarationen.

Har du funderingar så här i sista minuten är hans råd att ringa under dagtid, då många väntar till efter jobbet med att ta tag i deklarationen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons