Annons
Nyheter

Nordea ser dämpad tillväxt framför sig

Storbanken Nordeas ekonomer varnar för dämpad svensk tillväxt i en färsk konjunkturrapport. De räknar även med en stökig politisk höst, som slutar i en svag minoritetsregering. "Exporten har hittills i år varit en besvikelse och ledande indikatorer talar för att resten av året inte blir bättre.(TT)
Publicerad 5 september 2018

"Exporten har hittills i år varit en besvikelse och ledande indikatorer talar för att resten av året inte blir bättre. Handelskonflikt, högre energipriser och något högre räntor dämpar global tillväxt som stannar runt 3,5 procent under prognosperioden", skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.

Den svenska tillväxten väntas i år hamna på 2,7 procent för att nästa år falla ned till 2 procent, vilket även är Nordeas tillväxtprognos för 2020.

Annons

Arbetslösheten har enligt Nordeas ekonomer parkerat kring 6,3 procent i år och nästa år och väntas sedan stiga marginellt till 6,4 procent 2020.

Inflationen, mätt som KPIF, väntas i år i snitt hamna på 2,2 procent för att därefter sjunka tillbaka till 2,0 procent 2019 och 1,5 procent 2020.

Riksbanken väntas inte höja räntan förrän i slutet av 2019, enligt Nordeas prognos.

"Konjunkturtoppen är då passerad och det finns inte utrymme för mer än tre höjningar, till en reporänta på 0,25 procent. I den miljön förblir kronan svag", skriver Annika Winsth.

Hon tonar samtidigt ned de ekonomiska effekterna av de problem med regeringsbildningen som många ser framför sig efter valet på söndag.

"En svag regering väcker dock frågor om finanspolitikens förmåga att ta ett större ansvar vid en avmattning, då utrymmet för penningpolitiken är begränsat", tillägger hon.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons