Annons
Nyheter

Nordea säljer Luminor-aktier

Storbanken Nordea säljer 36 procent av aktierna i Riga-baserade Luminor för 600 miljoner euro till ett konsortium med den New York-baserade riskkapitaljätten Blackstone, skriver Nordea i ett pressmeddelande.(TT)
Publicerad 13 september 2018

Storbanken Nordea säljer 36 procent av aktierna i Riga-baserade Luminor för 600 miljoner euro till ett konsortium med den New York-baserade riskkapitaljätten Blackstone, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Norska DNB säljer samtidigt 24 procent av Luminor-aktierna till samma köpare, vilket gör att Nordea och DNB efter transaktionen kommer äga 20 procent var i den baltiska banken.

Annons

Syftet med affären är för Nordeas del att "förenkla och fokusera sin verksamhet till de nordiska marknaderna", skriver Nordea, som även tecknat avtal om att sälja resten av sina Luminor aktier "på kort till medellång sikt".

"Utöver aktieförsäljningarna ska Nordea fortsätta att ebjuda Luminor finansiering på medellång sikt, liksom operationella tjänster och IT-tjänster under en övergångsperiod fram till 2020", skriver Nordea.

Affären ger en positiv effekt på Nordeas kapitalbas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons