Nyheter

Nevs finansiärer sviker sina löften - igen

Den Trollhättanbaserade elbilstillverkaren Nevs går in i en rättstvist med delägaren investmentbolaget Beijing Zihgan Shenghuo Technology, skriver Dagens industri. Avtalet, som skrevs i augusti i fjol, om att göra tre kapitalinsättningar på motsvarande 974 miljoner kronor har inte fullföljts.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Den Trollhättanbaserade elbilstillverkaren Nevs går in i en rättstvist med delägaren investmentbolaget Beijing Zihgan Shenghuo Technology, skriver Dagens industri. Avtalet, som skrevs i augusti i fjol, om att göra tre kapitalinsättningar på motsvarande 974 miljoner kronor har inte fullföljts. Investmentbolaget skulle i och med inbetalningen ha blivit 30-procentig delägare i Nevs. Tvisten kommer nu att avgöras i domstol.

En annan finansiär, GSR Capital, skulle ta över Nissans batteritillverkning och planerade en fabrik i Trollhättan. Men nu stoppar Nissan affären, som är värd nio miljarder kronor. Om det gör att GSR ändå kan investera pengar i Nevs är oklart. I mars meddelade Nevs att GSR Capital skulle investera cirka fyra miljarder kronor i ett lån att betalas ut i fyra omgångar. När det skulle omvandlas till aktier skulle det göra GSR till Nevs största aktieägare.

Nevs siffror för 2017 var en förlust före skatt på 996 miljoner kronor. Bolaget har ännu inte börjat serietillverka elbilar.

TT