Annons
Nyheter

Näthandeln oroas av logistikproblem

Branschorganisationen Svensk Handel är starkt oroad över rapporterna om att paket från näthandeln inte når kunderna i tid. Samtidigt ökar antalet klagomål på Postnord - och från myndighetshåll bekräftas bilden av att problemen är omfattande.(TT)
Publicerad 8 december 2017

De senaste veckorna har det handlat om försenade leveranser i samband med Black Friday, postsäckar som ligger utomhus vid Arlanda och kunder som ombeds hämta sina paket så snabbt som möjligt eftersom utlämningsställena är överfulla. Alla prognoser pekar på att näthandeln kommer att fortsätta växa kraftigt de kommande åren och hur ska det fungera då?

””

Fler klagomål på Postnord i år

Annons

Och även från myndighetshåll finns bilden att det nu är stora problem. Till och med det tredje kvartalet har den svenska e-handeln ökat med 15 procent jämfört med förra året. Prognosen för helåret är en ökning med 17 procent.

””
””

Bilden av hur stora problemen varierar beroende på vem man frågar. Enligt Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, hade hans bolag inga större problem med leveranserna i samband med Black Friday.

””

Kunderna blir de som betalar

Men ett utbyggt logistiksystemet med nya stora omlastningscentraler, fler lastbilar och mer personal kostar mycket pengar och i slutändan kommer notan på det ena eller andra sättet att hamna hos konsumenterna.

””

Thomas Backteman tvekar dock inte. Logistikföretagen måste få tillräckligt betalt, annars blir det ingen utbyggnad, påpekar han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons