Annons
Nyheter

Mutanklagat Qualcomm i förlikning

Det amerikanska telekomföretaget Qualcomm har gått med på att betala 7,5 miljoner dollar (cirka 65 miljoner svenska kronor) i en förlikning med finansinspektionen, SEC, rapporterar BBC.(TT)
Publicerad 2 mars 2016

Det amerikanska telekomföretaget Qualcomm har gått med på att betala 7,5 miljoner dollar (cirka 65 miljoner svenska kronor) i en förlikning med finansinspektionen, SEC, rapporterar BBC.

Enligt SEC, har Qualcomm försökt skaffa sig konkurrensfördelar genom att anställa yngre släktingar till kinesiska myndighetspersoner och förse inflytelserika tjänstemän med gåvor.

Annons

I ett fall betalade företaget 75 000 dollar i forskningsbidrag till ett amerikanskt universitet för att sonen till en chef i ett statligt kinesiskt bolag skulle få fullfölja sin doktorsexamen, enligt finansinspektionen. Sonen anställdes senare av Qualcomm.

Företaget har varken erkänt eller förnekat anklagelserna, men uppger att man förbättrat sin interna granskning sedan uppgifterna kommit fram. Bolaget har tidigare utretts för misstänkt konkurrensbrott av kinesiska myndigheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons