Annons
Nyheter

Sanktioner skapar rättslig rävsax

Den senaste rundan USA-sanktioner mot Iran skapar en rättslig rävsax för företag i EU, som pressas av två motstridiga regelverk. Osäkerhet är det nya normala i världshandeln, enligt Mattias Hedwall på advokatbyrån Baker McKenzie.(TT)
Publicerad 5 november 2018

De återinförda USA-sanktionerna mot Iran riktar in sig mot handel med iransk olja. Dessutom svartlistas över 200 personer, 50 iranska banker och dotterbolag. Irans kärnenergimyndighet, centralbank och shippingsektor omfattas också av sanktionerna, liksom det statliga iranska flygbolaget Iran Air, inklusive 65 av bolagets flygplan.

Separat betalningssystem

Annons

USA:s finansminister Steven Mnuchin kallar åtgärderna för "aldrig tidigare skådade finansiella påtryckningar". Han tillägger att sanktionerna borde bli en väckarklocka för regimen i Teheran och få den att ändra vad han kallar ett "destabiliserande beteende".

EU vill liksom Kina och Ryssland ha kvar det omstridda kärnenergiavtalet med Iran från 2015. Det har därför skapats ett nytt EU-regelverk, som genom att förbjuda företag att följa USA-sanktionerna ska uppmuntra till fortsatt handel mellan EU och Iran.

Det pågår även ett arbete i EU med att etablera ett separat betalningssystem för Iranaffärer, som enligt vad diplomatkällor säger till nyhetsbyrån Reuters kan vara i drift tidigt 2019.

EU:s inställning vad gäller Iranavtalet från 2015 antas fortsätta gälla även med de nya USA-sanktioner som nu träder i kraft, enligt Mattias Hedwall, partner och handelsrättslig expert på advokatbyrån Baker McKenzie. Fast den reella effekten av EU-initiativet är mycket oklar, då europeiska företag som följer EU-regelverket och bryter mot USA:s sanktioner riskerar att straffas hårt av USA.

””

Han tillägger att det återigen är klart att osäkerhet är det nya normala för de som gör globala affärer.

Stängt ned verksamhet

Redan inför det att USA-sanktionerna mot Iran har trätt i kraft har företag i EU anpassat sig till det nya läget. Många har avbrutit och avvecklat verksamhet och affärer i Iran, som i sin tur bland annat stängts ute från bankernas internationella betalningssystem, Swift.

USA har för att häva de återinförda sanktionerna krävt att Iran införa nya begränsningar för sitt kärntekniska program och avbryter ett program för utveckling av robotsystem. Dessutom har USA krävt att Iran avbryter allt stöd till och samröre med milisgrupper i bland annat Jemen, Syrien och Libanon.

Schweiz har inlett en samtalsrunda med regeringarna i Washington och Teheran för att öppna upp för handel med livsmedel och läkemedel, men då Irans banksystem är på USA:s sanktionslista.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons