Annons
Nyheter

Mindre sparinstitut höjer sparräntor

Storbankerna höjer boräntorna men står fast vid nollräntan på kundernas sparkonton. Samtidigt har flera mindre sparinstitut på senare tid höjt sina sparräntor.(TT)
Publicerad 11 januari 2019
””

Den negativa reporäntan innebär att bankerna har en kostnad för att ta hand om spararnas pengar, enligt flera ekonomer.

Samtidigt tjänar bankerna mångmiljardbelopp på bolånen varje kvartal, och var snabba på att pressa upp räntorna efter Riksbankens räntehöjning, vilket kan sticka i ögonen på kunderna.

””
Annons

Nischbanker höjer

Mindre sparinstitut ser därför ett tillfälle att plocka kunder från storbankerna, enligt henne. Flera så kallade nischbanker har under senare tid höjt sina sparräntor, och Christina Söderberg tror att fler kommer att följa efter.

I dag kan sparkunder hitta konton, som omfattas av den statliga insättningsgarantin, med obegränsat fria uttag, som har en sparränta på 0,90-0,95 procent.

Med en ränta på 0,95 procent ger ett sparande på 50 000 kronor en årlig avkastning på 475 kronor.

””

Svenska sparare har mycket pengar på konton med låg ränta. Totalt fanns drygt 1 800 miljarder kronor på vanliga inlåningskonton vid utgången av tredje kvartalet förra året, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Nettoinsättningarna på sådana konton uppgick till 29 miljarder kronor under kvartalet.

Det finns inget skäl att låta pengarna ligga på ett konto med noll i ränta, enligt Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. Och hennes tips är att välja ett konto med rörlig ränta.

””

Gäller insättningsgarantin?

Att binda sparkapitalet en viss tid med fast ränta kan ibland ge lite högre ränta, men ett förtida uttag kan kosta, ibland hela räntan.

””

Det finns sparkonton med räntor på flera procent, men då handlar det om konton som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Att välja ett sådant konto är riskfyllt enligt Christina Söderberg.

Det är också bra att vara medveten om att insättningsgarantin gäller per person och per institut.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons