Annons
Nyheter

Höga markpriser skrämmer bort byggen

De skenande markpriserna hotar nybyggnationen och gör det för dyrt för många att köpa en bostad. - Kommunerna tar maximalt betalt. Vi kan inte räkna hem alla affärer, säger Skanskas vd Johan Karlström Det går bra för byggbranschen.(TT)
Publicerad 12 maj 2016

Det går bra för byggbranschen. Byggbolagen märker av en kraftigt ökad efterfrågan och vinsterna stiger. Tidigare i veckan redovisade Peab en ökad vinst för första kvartalet och för byggkoncernen Skanska var siffrorna ännu bättre - en trefaldigad vinst för årets första kvartal.

En stor del av Skanskas vinst hämtas hem i USA tack vare byggandet av stora kontorskomplex.

Annons

Annat läge

I Sverige tjänar företaget också mer pengar på bostadsbyggandet, men de ökade vinsterna som hämtas hem nu är ett resultat av markköp för flera år sedan.

I dag är läget ett annat. Kommunerna har insett att de sitter på rena guldgruvor, och parallellt med att exempelvis Stockholms stad överväger att chockhöja tomträttsavgälden på befintliga bostäder har man också höjt priserna rejält på obebyggd mark, enligt Skanska-vd:n Johan Karlström.

Det leder till att det bostadsbyggande som går bäst hamnar ute i kranskommunerna till de större städerna. Det är där förstagångsköparna kan hitta bostäder som de har råd med, menar Karlström.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid Sveriges byggindustrier, säger:

””

Högre pris

Björn Wellhagen förstår att kommunerna vill ta ut ett högre pris för marken tack vare efterfrågan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons