Annons
Nyheter

Många beredda avstå lön för pension

Fyra av tio svenskar kan tänka sig avstå kommande löneökningar för bättre pension. - Att jobba längre köper inte alla. Att sätta av mer pengar till tjänstepensionen är ett uttryck för det, säger AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Pensionen har de senaste åren seglat upp som ett hett ämne i takt med att prognoserna pekar på att pensionen blir magrare om inget görs. Politikerna över hela skalan är inne på att vi behöver höja pensionsåldern när livslängden ökar.

””

Hård strid

Annons

Pensionsföretaget AMF har via Demoskop frågat svenskarna om deras syn på pensionen. Rent generellt verkar de flesta ha en bra bild av problem och möjligheter kring sin blivande ålderdom. Av dem med tjänstepension kan så många som två av tre tänka sig avstå delar eller hela den framtida löneökningen för mer pengar till pensionen, kvinnor i ännu högre utsträckning än män.

Den här synen på pensionen har också fått stort genomslag i de senaste lönerörelserna, där facken tagit hård strid för det som kommit att kallas flexpension, ökade avsättningar till tjänstepensionen.

””

Dyrt privatspara

Den frågan är på utredning hos regeringen, men det är dyrt att höja den allmänna pensionen, någon måste betala och det är politiskt känsligt.

Att i stället pensionsspara privat är dock ingen realitet för många svenskar.

””

Då är det viktigare att se över sina arbetsvillkor, försöka jobba heltid och att arbetsplatsen har tjänstepension.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons