Annons
Nyheter

Lönsamt dela på föräldraledighet

Förvånansvärt få föräldrar känner till att arbetsgivaren i de flesta fall skjuter till extra pengar till barnlediga. Avtalet gör att det ofta lönar sig att dela lika på föräldraledigheten. Det finns oftast mer pengar att hämta för den föräldralediga än bara från Försäkringskassan.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Det finns oftast mer pengar att hämta för den föräldralediga än bara från Försäkringskassan. Nio av tio löntagare omfattas av kollektivavtal som ger extra föräldralön, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Men bara en av tre känner till den rättigheten. Förvånansvärt få, tycker Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF som står bakom undersökningen.

””

För de flesta dyker pengarna upp ändå. Men i vissa fall krävs att den barnlediga anmäler hos både arbetsgivaren och försäkringsbolaget som betalar ut pengarna, annars riskerar man missa många tusenlappar.

Annons

Dan Adolphson har tre tips: Kolla upp villkoren, räkna på vad som blir bäst för familjen och anmäl.

””

Så blir det bland annat eftersom att arbetsgivarens löneutfyllnad har en bortre gräns.

En annan bra sak som många inte känner till är att kollektivavtalet också ger rätt till inbetalningar på tjänstepensionen även om man är föräldraledig.

Sammantaget räknar många föräldralediga med sämre ekonomi när de är hemma med sina barn, men det behöver alltså inte vara så, enligt Adolphson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons