Annons
Nyheter

LO-förbund varslar om Samhallkonflikt

Sju LO-förbund med kollektivavtal för anställda inom statliga Samhall varslar om konflikt. Stridsåtgärden vidtas sedan man inte kunnat göra upp med arbetsgivarsidan om en låglönesatsning.(TT)
Publicerad 2 oktober 2017

"De har en av arbetsmarknadens lägsta löner, och har rätt till låglönesatsningen som LO-förbunden enats om i denna avtalsrörelse", skriver Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund, i ett pressmeddelande.

Konfliktåtgärderna kommer att träda i kraft den 12 oktober klockan sex om ingen uppgörelse har träffats då. Varslet omfattar drygt 80 anställda på Ink club i Uppsala och städpersonal på Ikea i Haparanda, Kungens kurva och Helsingborg.

Annons

Enligt Almega är fackens påstående om att arbetsgivarsidan inte vill medverka till en låglönesatsning felaktigt. Det har för arbetsgivarna dock varit avgörande att satsningen görs inom ramen för den kostnadsram på 6,5 procent på tre år i löneökningar som satts av industrin i avtalsrörelsen.

"Vi har erbjudit motparten en låglönesatsning och vissa förändringar i kollektivavtalet. Vårt förslag ger till och med mer till dem som tjänar under 24 000 kronor per månad än vad LO-förbunden är villiga att ge", skriver Per Gradén, avtalsansvarig på Almega, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons